De Nationale Autoshow19 jun '12 09:21

Verkoop zuinige auto’s met belastingvoordeel omhoog

Auteur: Anne-Greet Haars

In de eerste weken van juni is de autoverkoop met 40 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zegt brancheorganisatie Bovag.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Vanaf 1 juli worden de belastingvoordelen voor zuinige auto’s aangescherpt. Autokopers die voor 1 juli een nieuwe auto kopen, vallen nog wel onder de oude belastingregels en kunnen daardoor goedkoper uit zijn.

De Bovag rekent erop dat het in juli, als de nieuwe regels zijn ingegaan, weer een stuk rustiger wordt bij de autodealers. De verkoopverwachting zal daarom dit jaar niet aangepast worden.

Reiskostenvergoeding
Onduidelijk is hoe het afschaffen van de belastingvrije reiskostenvergoeding zal uitwerken op de autoverkoop later dit jaar. Er is een kans dat er minder nieuwe leaseauto’s worden verkocht.

Leaserijders
De situatie voor leaserijders is nu dat ze hun leaseauto nooit privé mogen gebruiken. Daarmee kunnen werknemers dus nog wel van huis naar hun werk rijden, omdat dit wordt gezien als een zakelijke rit.

Door het Kunduz-akkoord wordt een dergelijke rit straks gezien als privé. Dat betekent dat werknemers op een andere manier naar hun werk moeten gaan, of bijtelling gaan betalen over de waarde van de leaseauto.

Gerelateerde artikelen