De Nationale Autoshow23 nov '12 15:15

Dubbelrol GM de doodsteek voor Saab

Auteur: Noud Broekhof

General Motors (GM) maakte een succesvolle doorstart van de Zweedse autofabrikant Saab onmogelijk. De overname door Spyker was daarom al vanaf het begin gedoemd te mislukken.

Dat concluderen Robert van den Oever en Maarten van der Pas in een vandaag verschenen boek Saab over de kop, de nederlaag van Victor Muller.

Stilstand
Volgens de schrijvers speelde GM een opmerkelijke dubbelrol tijdens de gesprekken met Spyker-topman Victor Muller. Aan de ene kant werd onderhandeld over een overname van Saab, maar ondertussen bracht het autoconcern de fabriek in liquidatie en werd de ontmanteling gestart. "De zeven weken stilstand blijken de doodsteek voor Saab", aldus de schrijvers.

Valse start
Op die manier maakte Muller een 'valse start' met Saab. Het businessplan klopte niet meer. Ook werden onderdelen niet - of te laat - besteld, waardoor de productie van (nieuwe) auto’s maar moeilijk op gang kwam. "Daardoor raakte de lopende bedrijfsvoering zo verstoord dat er al heel snel een liquiditeitstekort ontstond", zo staat in het boek te lezen.

Verslikt
Bij zijn zoektocht naar broodnodige geldschieters in China maakt Muller vervolgens een klassieke ondernemersfout. Hij denkt dat er een deal is en brengt dit nieuws naar buiten, maar hij verslikt zich in de macht van de Chinese autoriteiten. Die geven de voorkeur aan andere partijen. "Hij heeft daarbij de specifieke kanten van het zakendoen in China onderschat."

Oordeel
Het boek Saab over de kop is een boeiende reconstructie van een 'bijna' onmogelijke missie. De nederlaag van Victor Muller is door de auteurs op zorgvuldige wijze uitgeplozen, voorzien van de nodige anekdotes. En zo leggen ze feilloos de kracht en de zwakte van de rasondernemer Muller bloot: de opportunistische zakenman die letterlijk de opportuniteit pakt, maar hopeloos ten onder gaat. 

Luister hierboven naar het hele interview met Robert van den Oever en Maarten van der Pas, schrijvers van het boek Saab over de kop, in de BNR Nationale Autoshow.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen