De Nationale Autoshow11 mei '11 14:14

ANWB meet met speciale auto onveilige wegen

Auteur: Jorn Lucas

De ANWB gaat met een speciale auto over de provinciale wegen rijden om de verkeersveiligheid te meten. Het is een van de punten uit een woensdag gepresenteerd plan van de bond om het aantal verkeersslachtoffers met 50 procent te laten dalen.

De ANWB gaat met een speciale auto over de provinciale wegen rijden om de verkeersveiligheid te meten. Het is een van de punten uit een woensdag gepresenteerd plan van de bond om het aantal verkeersslachtoffers met 50 procent te laten dalen. De bond denkt dat vooral te bereiken door onveilige plekken op provinciale wegen te bestrijden. Daar vallen namelijk veel verkeersslachtoffers.
De wagen, voorzien van camera's, gaat naar Duits en Zweeds voorbeeld foto’s maken van gevaarlijke wegen, bijvoorbeeld met bomen, een fietspad of een vaart. De veiligheid wordt daarna uitgedrukt in sterren. Vier sterren is heel veilig, één ster is heel onveilig. De ANWB wil dat in 2020 zoveel mogelijk 80-kilometerwegen vier sterren krijgen. Vanaf het najaar zal de auto over de provinciale wegen rijden.
Inzet leden
Ook de inzet van de ANWB-leden staat centraal. Zij zullen de veiligheid van wegen, fiets- en wandelpaden beoordelen. Andere onderdelen van het plan zijn het vergroten van de verantwoordelijkheid van weggebruikers en het bevorderen van de kennis over lastige verkeerssituaties bij kinderen en ouderen.
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu sluit zich aan bij de plannen van de bond. Het maakte woensdag de resultaten van een onderzoek bekend waaruit onder meer blijkt dat de toename van het aantal ongelukken met fietsers komt door valpartijen van oudere fietsers. Het ministerie wil zich, net als de ANWB, inzetten om dit soort ongelukken te verminderen
Aantal slachtoffers halveren
 De ANWB volgt met het plan het initiatief van de Verenigde Naties om in de komende tien jaar het aantal verkeersslachtoffers wereldwijd te halveren. In 2010 waren er in Nederland 640 verkeersdoden en circa 19.000 gewonden.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen