De Nationale Autoshow30 jun '11 14:31Aangepast op 30 jun '11 18:48

Duurzaam ondernemer achter plan Weekers

Auteur: Marjan van den Berg

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën is van plan om de aanschafbelasting (BPM) te vervangen door een belasting op CO2-uitstoot. Auto’s komen dan pas in aanmerking voor fiscale voordelen als ze nog zuiniger zijn dan nu. Een kamermeerderheid steunt Weekers.

Dure auto's, die in principe meer brandstof verbruiken, worden zodoende goedkoper. Kleinere, zuinige auto's verliezen hun belastingvoordeel en worden duurder, vrezen de oppositiepartijen.
Volgens duurzaam ondernemer Ruud Koornstra is daar niks mis mee. De prijs van die kleinere, zuinige auto's kan wat hem betreft best omhoog, omdat er steeds meer vraag naar is. "Het stimuleren van die auto's heeft geholpen. Meer dan de helft van de mensen rijdt volgend jaar in zo'n goedkopere auto. Je moet nu de lat hoger leggen. Dat doet de staatssecretaris. Dat is goed", zo laat hij weten in De Nationale Autoshow.
Maar de oppositie verwijt staatssecretaris Weekers dat hij kleine zuinige auto’s duurder maakt en dure, vervuilende benzineslurpers juist goedkoper. "Het effect is dat een Porsche Cayenne 20.000 euro goedkoper wordt en een Renault Clio 1000 euro duurder’’, zei D66-Kamerlid Wouter Koolmees.
Maar Weekers stelde dat de Kamer onder het vorige kabinet er bewust zelf voor had gekozen om de ‘luxebelasting’ op auto’s te vervangen door een milieubelasting. Dat initiatief van de ChristenUnie kreeg de steun van alle andere Kamerfracties, op die van de VVD en de PVV na.
Het belangrijkste onderdeel van het nieuwe fiscale autobeleid is het aanscherpen van de normen voor belastingvoordelen voor zuinige auto’s. Doet Weekers dat niet, dan heeft binnenkort meer dan 60 procent van de auto’s fiscale voordelen en loopt de schatkist 900 miljoen euro mis.
Goed gedrag wordt bestraft, stellen oppositiepartijen. Luister met de button rechts naar politiek verslaggever Hans Verbeek. Ook duurzaam ondernemer en aanjager van elektrisch autorijden Ruud Koornstra reageert op het nieuws.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen