De Nationale Autoshow7 mrt '11 15:13

Foto/Video: Mercedes-Benz Guard

Auteur: Jorn Lucas

De Nationale Autoshow kreeg onlangs een exclusief kijkje in de keuken van de afdeling 'bepantsering' van Mercedes-Benz. Een afdeling waar 30 man er voor zorgen dat de invloedrijken der aarde tijdens de autorit beschermd zijn tegen het kwaad. Ook als zij in sommige ogen, zelf het kwaad zijn.

(Foto's: Jorn Lucas, Ronald van den Hurk, Mercedes-Benz)

Mercedes-Benz is één van de weinige automerken die af fabriek een reeks modellen, af-fabriek, bepantseren. Audi en BMW doen redelijk mee, maar leveren alleen het vlaggeschip (respectievelijk de A8 en de 7-serie) 'bermbomproof'. En bij LandRover is de Discovery ook bepantserd leverbaar. Maar de mannen uit Stuttgart geven de keuze uit de S600, de verlengde S600 Pullman, de E350 en de G500.

Voor iedereen
Ruim 80 jaar is de afdeling 'Guard' een begrip. Het zijn niet alleen staatshoofden, koningshuizen, politici en pauzen die gepantserde auto’s kopen. Ook anderen die bevreesd zijn voor een ontvoering of erger. En dat betekent dat bouwers volledig politiek onafhankelijk handelen. En dus kan naast Balkenende, ook Kaddafi een bestelling plaatsen.

Gewicht
Er is een aantal niveau's voor bescherming van de inzittenden, waarbij voorop staat dat de auto moet kunnen blijven rijden. Zolang dat het geval is, is de auto een bewegend object en dus moeilijk te raken. De wielen zijn dan ook zo ontwikkeld dat bij een ontploffing, bij 80 km/u nog 30 km. afgelegd kan worden.
De basic bescherming wordt in de vaktermen VR4 genoemd, maximale bescherming heet VR7. Door al het extra metaal, glas en andere features neemt het gewicht van de auto aanzienlijk toe ten opzichte van een niet gepantserde auto.
Neem de S600 Guard, met een V12. Die weegt net zoveel als een 'gewone' S plus het gewicht van een 'gewone' E. Een passagiersraam alleen al weegt zo'n 160 kg, bedenk wat voor kluisdeur je in handen hebt als je het portier dichtgooid.

Features
Het beschermen van inzittende van een 'Guarded' Merc gaat verder dan het aanbrengen van extra plaatdelen. Zo is ook een brandblussysteem aanwezig, dat via een knop in de middenconsole in werking kan treden. Op die manier kan een brandhaard onder de auto weinig kwaad verrichten. En mocht er een gasaanval zijn, geen zorgen want er is een eigen zuurstofvoorziening aanwezig. Zelfs als u als gijzelaar in de achterbak wordt gegooid, heeft u nog kansen. Een klein knopje zal altijd zichtbaar zijn, waarmee u de achterklep kunt openen.

Modellen
Op dit moment zijn bij Mercedes-Benz 'slechts' de S-klasse, E-klasse en de G-klasse. Officieel zijn er geen plannen om het gamma uit te breiden, maar geheel onlogisch is een bullet-proof M natuurlijk niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen