De Nationale Autoshow3 mei '11 12:44

Saab gaat weer produceren

Auteur: Marjolein Niestadt

Saab zal naar verwachting volgende week de productie weer kunnen opstarten, geholpen door de miljoeneninvestering van het Chinese Hawtai Motor Group. Dat heeft topman Victor Muller van moederbedrijf Spyker Cars dinsdag gezegd in een toelichting op de overeenkomst met Hawtai.

De productie bij Saab ligt al meer dan drie weken stil vanwege betalingsproblemen met toeleveranciers. Saab/Spyker ontvangt een investering van 120 miljoen euro van Hawtai voor een belang van 29,9 procent plus een lening van 30 miljoen euro. Muller verwacht dat dit bedrag binnen maximaal twaalf weken volledig is overgemaakt.

Productie in 2013 naar China

Muller zei verder dat Saab ergens in 2013 in China auto's zal gaan maken in het samenwerkingsverband met Hawtai. Tot die tijd worden in Zweden gebouwde Saabs geïmporteerd in China. Hierdoor zal de productie in de fabriek in Trollhättan stijgen, aldus Muller.

Verkoopdoelstelling

Spyker maakte vorige week bekend dat door de productiestop de verkoopdoelstelling voor dit jaar van 80.000 Saabs, niet meer haalbaar is. Muller kon niet zeggen wat de gevolgen van de stop op de verkopen in 2011 zijn.

BMW

De topman zei verder dat de overeenkomst die hij heeft met BMW over de levering van motoren aan Saab geen zaken bevat die de samenwerking met Hawtai in de weg staan. ,,Die BMW-motoren zijn al ruimschoots beschikbaar in China'', aldus Muller.

Geen gevolgen voor samenwerking

Diederik Reitsma van BMW beaamde dat de deal met de Chinezen geen gevolgen heeft voor de samenwerking. ,,Saab is een klant van ons, wij zien geen gevolgen voor de gemaakte afspraken'', aldus Reitsma. Hij is ook niet bang dat de Chinezen aan de haal gaan met de techniek van BMW. ,,Als de Chinezen willen nabouwen kunnen ze dat altijd doen. Ze kunnen een auto kopen, uit elkaar halen en namaken'', aldus Reitsma.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen