
Vanaf 1 januari gelden nieuwe bijtellingsregels. Het hoogste tarief wordt 22 procent, in plaats van de huidige 25 procent. Leaserijders die al een auto met 25 procent bijtelling rijden, blijven gewoon in die hoogste categorie. Rolleman vindt dat bestaande leaserijders gediscrimineerd worden.
Als voorbeeld noemt hij twee auto's, de één dit jaar geregistreerd en de andere komend jaar. 'De auto is uit een ander jaar en heeft daarom een ander percentage, maar je privégebruik is hetzelfde en daarom vinden wij dat dit hetzelfde behandeld moet worden', zegt Rolleman in de Nationale Autoshow. Volgens hem speelt het verschil in percentage op basis van de CO2-uitstoot daarbij geen rol meer.
Fiscale discriminatie
De Vereniging Zakelijke Rijders denkt dat ruim 15.000 zakelijke rijders met de verandering in de bijtelling te maken krijgen. Voorzitter Jan van Delft noemt het een vorm van 'fiscale discriminatie'. 'Als we met elkaar, ook in de Tweede Kamer, afspreken dat er een maximum is, en dat is 22 procent, laten we dan consequent zijn', zegt hij. Het verschil in bijtelling zorgt voor extra kosten voor leaserijders van meer dan duizend euro per leasecontract, blijkt uit berekening van de vereniging.
Rolleman stapt in januari naar de rechter. 'We proberen het nu alvast te stroomlijnen, in overleg met de belastingdienst. Zodat het straks niet door iedereen afzonderlijk gevoerd hoeft te worden, maar als proefproces zodat de uitslag voor iedereen zal gaan gelden.'
Staatssecretaris Wiebes van Financiën zei eerder op BNR geen uitzondering te willen maken.