Rij-impressies3 feb '12 18:25

Rij-impressie | Kia Optima

Auteur: Noud Broekhof

In Korea is de Kia Optima niet meer aan te slepen. En dus was Wouter Karssen van de BNR Nationale Autoshow er als de kippen bij om hem als eerste te testen in Nederland.

De Optima is zo populair in het thuisland, dat Kia wegens een tekort aan productiecapaciteit de introductie van de auto in Europa maanden moest uitstellen.

Maargoed, nu is hij er eindelijk. Al helpt Wouter Karssen ons gelijk uit de droom: er gaan niet heel veel exemplaren naar Nederland komen.

Bijtelling
Lange tijd hoopten ze bij Kia dat de nieuwe Optima in de 20%-bijtellingcategorie zou vallen. Maar helaas, hij valt in de 25%. En dat was toch wel even slikken op de burelen van Kia in Breukelen.

Diesel

Als eerste verschijnt de Optima met een 1.7 CRDi dieselmotor in de Nederlandse showrooms. Je kunt kiezen uit een handgeschakelde of automatische zesversnellingsbak, met een vermogen van 136 pk.

Later dit jaar komt ook een volledig nieuwe 2.0 CVVL benzinemotor (170 pk) en een hybride versie met 190 pk beschikbaar op de markt.

Design
De nieuwe Optima is ontworpen door de Duitse designchef van Kia, Peter Schreyer. De sedan moet een nieuwe fase in de ontwikkeling van design-DNA markeren.

Wouter Karssen ging als eerste in Nederland op pad met de Kia Optima. Luister hierboven naar zijn rij-impressie.

Gerelateerde artikelen