Nieuwsupdate15 jun '12 16:15

CZ wil kijk- en luistergeld voor ziekenhuizen

Auteur: Anne-Greet Haars

Zorgverzekeraar CZ wil “kijk- en luistergeld” betalen aan ziekenhuizen. Dat zegt bestuursvoorzitter Wim van der Meeren op BNR Nieuwsradio.

“Als een dokter een patiënt begeleidt en meer tijd nodig heeft om aan de patiënt uit te leggen dat hij een bepaalde ingreep in het belang van diezelfde patiënt niet gaat doen, dan wil ik daar graag voor betalen”, zegt de bestuursvoorzitter tegen BNR's Annette van Soest.

CZ wil hierover in overleg treden met ziekenhuizen. “We gaan regionale experimenten met elkaar aan waarin we dit soort dingen gaan proberen.”

Specialisten onder druk
Van der Meeren reageert daarmee op een bericht in Trouw, waaruit blijkt dat specialisten onder druk worden gezet door ziekenhuisdirecties om patiënten door te behandelen, ook als dat niet hun belang is. Ziekenhuizen willen namelijk dat er productieaantallen worden gehaald om afdelingen open te houden.

Van der Meeren noemt het “van de gekke” dat ziekenhuizen omwille van hun portemonnee ingrepen uitvoeren die “gewoon niet goed voor de patiënt zijn”.

“Wij weten dat de prikkels op dit moment niet goed liggen”, aldus de CZ-bestuurder. “Dat het zó erg is, daar schrik ik dan toch wel van.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen