Petra Grijzen28 dec '12 14:19Aangepast op 28 dec '12 14:53

Het geluid van Petra Grijzen

Auteur: Anne-Greet Haars

Anchor Petra Grijzen gaat bijna dagelijks van 16:00 tot 18:30 uur dieper in op de verhalen van de dag tijdens de avondspits. Wat zijn haar hoogtepunten van 2012? BNR zet ze voor u op een rij.

De uitzendingen vanuit New York over de Amerikaanse verkiezingen waren een – misschien wel hét – hoogtepunt voor het BNR-jaar van Petra Grijzen. “Het is heerlijk om zo’n uitzending in Amerika te maken. De focus ligt volledig op de VS, in Nederland word je toch afgeleid. Ook word je even uit je ‘comfort zone’ getrokken en daar komen mooie dingen uit.”

Maar een ander memorabel moment is het gesprek dat Petra in New York voerde met de Nederlandse huisarts Robert Jan Bos, waar het onderscheid tussen een swing voter en swinger op een bijzondere manier aan bod kwam:

Politieke rollercoaster
Het afgelopen jaar was een politieke rollercoaster met verschillende belangrijke momenten. Twee dagen nadat kabinet Rutte-I viel, werd het Kunduz-akkoord in elkaar getimmerd. Over dat akkoord werd op 26 april in de Tweede Kamer flink (en lang) gedebatteerd. Petra volgde het debat samen met Peter Verhaar (oud-bankier), Roderik van Grieken (Nederlands Debat Instituut) en Martijn van der Kooij (politiek analist).

Carré-debat
Maar als we denken aan een debat en aan presentratrice Petra Grijzen komt er al snel één avond naar boven drijven: het Carré-debat, mede georganiseerd door BNR. Die avond onderwierp Petra alle lijsttrekkers aan een kruisverhoor. “Het is één van de spannendste dingen die ik ooit heb gedaan”, legt Petra uit. “Ook voor de lijsttrekkers zelf is het spannend: ze mogen echt geen fouten maken.”

Petra is nog steeds tevreden over de manier waarop ze de lijsttrekkers heeft ondervraagd. “De volgende keer zou ik aan dezelfde methode vasthouden. Het gaat niet om pesten: het moet ergens over gaan. Het is hét moment om lijsttrekkers te vragen over hun verkiezingsbeloftes.”

Over het kruisverhoor van Jolande Sap is ze minder tevreden, omdat het meer over Sap zelf ging dan over de inhoud. Maar ook op het gesprek met Samsom heeft ze wat aan te merken: “Ik had de vraag over Zorreguieta anders moeten inleiden. De vraag kwam nu uit de lucht vallen.”

Tijdens en na het debat kwam er een stormloop aan reacties op gang, waar zelfs haar rode jurk trending topic op Twitter werd. ”De rode jurk was niet gepland”, vertelt de presentatrice lachend. “De avond ervoor kwam ik aanzetten met een blauwe jurk, waarop de regisseur zei: ‘als je dat aandoet dan hoef je niet te komen’. Ik viel helemaal weg in het blauwe licht. Rood leek hem een betere kleur.”

Nederlandse verkiezingen
Maar natuurlijk was de Nederlandse verkiezingsavond ook een bijzonder moment. Vanuit de BNR-studio in Amsterdam en met hulp van verslaggevers door het hele land deed Petra verslag van de uitslagen. Vooral het moment dat Rutte aankwam bij de VVD om zijn overwinningsspeech te houden staat Petra nog helder voor de geest. En dat heeft alles te maken met politiek verslaggever Hans Verbeek die de hele avond flink z'n best moest doen om door de menigte heen te komen:

Crisis
Natuurlijk werd er in de middagshow ook veel, heel veel, gesproken over de crisis. Zoveel dat BNR’s Rob Jansen eind juli tot de constatering kwam dat de krantenkoppen er precies hetzelfde uitzagen als precies een jaar daarvoor. BNR zocht de vergelijking met Groundhog Day:

“Het is best lastig om daar elke keer weer een nieuwe invalshoek voor te bedenken. Maar ik zie het als onze taak om zaken goed uit te leggen”, aldus Petra. “Ik vind het vooral fascinerend om te zien hoeveel de crisis blootlegt. Je ziet dat overal in Europa – en ook in Nederland – veel rotzooi aan het licht komt.”

Luchtig
Natuurlijk is er naast al het politieke en economische geweld ook ruimte bij BNR voor iets luchtigere gesprekken. Zoals begin november, toen Petra sprak met schrijver en taalkundige Wim Daniels over meneer Pot uit België die zijn kind niet Bloem mocht noemen van een ambtenaar:

Begin november sprak Petra met onze weervrouw Margot Ribberink, niet voor het weer maar voor iets heel anders. Zij liet haar monumentale boerderij in zijn geheel achthonderd meter verhuizen:

Elke dag in de avondspits schuift BNR’s internetkenner Herbert Blankesteijn aan met de rubriek ‘Internet Vandaag’. Zo sprak hij 28 november over de ontdekking van organische moleculen - de bouwsteentjes voor leven - die zou zijn gedaan op Mars. Te gast in de studio was de Nederlandse strafpleiter Geert-Jan Knoops die ook zo zijn ideeën heeft over leven op Mars:

Sidekicks
BNR’s avondspits kent elke dag een aantal sidekicks die meepraten over verschillende onderwerpen. Eén van Petra’s vaste sidekicks is columnist Bert Brussen. “Ik vind hem wel één van de vrienden van de show”, vertelt Petra. “We hebben een klik samen en dat maakt het gesprek altijd leuk.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen