Petra Grijzen14 feb '12 15:54

Bezwaren belasting allemaal afgehandeld

Auteur: Fleur de Bruijn

In een interne memo van de belastingdienst wordt voorgesteld om maar tien procent van alle onbehandelde bezwaren te controleren. De staatssecretaris zegt dat dit onzin in.

De belastingdienst kampt met 110 duizend onbehandelde bezwaarschriften die zijn binnengekomen naar aanleiding van de jaarlijkse belastingaangifte. Een grote achterstand, dus lange halen snel thuis: steeksproefsgewijs wordt 10 procent gecontroleerd en de rest wordt ongezien goedgekeurd. Maar de fiscus buigt niet voor klagers, zei staatssecretaris van Financiën Frans Weekers vandaag tegen BNR.

Handjes
“Ik was niet op de hoogte van de memo, maar alle bezwaren worden gewoon netjes afgehandeld.” Er worden geen extra mensen voor deze enorme klus aangetrokken: Weekers wil 100-200 ‘handjes’ binnen de dienst vrijmaken.

Dat lijkt een discrepantie met het feit dat er met de huidige bezetting juist een achterstand is opgelopen, maar Weekers zegt dat de extra bulk een tijdelijk karakter heeft. “Vorige jaar is het boetebeleid aangescherpt, dus mensen krijgen sneller een hogere boete. Daarnaast hebben mensen die de afgelopen jaren geen aangifte inkomstenbelasting hebben gedaan, ambtshalve een aanslag gekregen, dan lok je natuurlijk allemaal bezwaarschriften uit”.Volgens Weekers zijn er 30 procent meer bezwaren binnengekomen.

Wachtlijsten?
De kritiek van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt pareerde Weekers met een zelfde verhaal. Volgens Omzigt zou de staatssecretaris vorige week nog hebben gezegd dat de wachtlijsten zijn weggewerkt. Tegen BNR vertelde Weekers wederom over het tijdelijk karakter van de bulkklus. Hij zei dinsdag de kamer in te lichten.

Medewerkers van de belasting die zich momenteel bezighouden met bezoeken aan starters of voorlichting geven, gaan eerst de bezwaren wegwerken: “First things First” aldus Weekers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen