BNR Roelof Hemmen13 aug '12 18:13Aangepast op 13 aug '12 18:52

Accountants onder sterke loep

Auteur: Fleur de Bruijn

De Belastingdienst en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) verscherpen de controle op ontoelaatbaar gedrag van accountants. “Het is een goede zaak dat de rotte appels uit het mandje worden gehaald.”

Dit zei Ruud Vergoossen, hoogleraar Accountancy aan Universiteit Nyenrode en partner bij BDO, tegen BNR. Maandag werd bekend dat de bovennoemde instanties een convenant hebben gesloten met de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA).

Tot voor kort mocht de Belastingdienst geen gegevens of vermoedens van fraude of andere misleiding delen met toezichthouder AFM. Door het convenant is dat nu wel mogelijk.

Brandschoon
Vergoossen vertelde dat het over accountants gaat die rommelen met de eigen aangifte of met de aangiftes van klanten. “Een accountant hoort brandschoon te zijn en dat begint bij de eigen aangiften.”

Als het gaat om klachten of signalen die de Belastingdienst bij individuele accountants tegenkomt, worden deze voortaan opgepakt door de NBA. Die bekijkt welke stappen er ondernomen moeten worden tegen het lid, bijvoorbeeld door een zaak aan te spannen bij de accountantskamer.

Structurele fouten
Bij misstappen of vermoedens van misleiding die zijn toe te schrijven aan structurele fouten bij een accountantskantoor, wordt de AFM ingeschakeld. Die verricht vervolgens onderzoek. Een woordvoerder van AFM zei eerder tegen het Financieele Dagblad dat het om zaken gaat die AFM eerst niet kon aanpakken, 'omdat de Belastingdienst ze niet aan hen mocht geven'.

Het aantal tuchtrechtzaken bij de Accountantskamer is vorig jaar met 20 procent gestegen. In totaal behandelde deze kamer 164 zaken. In Nederland zijn circa 20.000 accountants werkzaam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen