BNR Roelof Hemmen13 aug '12 17:11Aangepast op 13 aug '12 19:17

Morsi tart Egyptische leger

Auteur: Fleur de Bruijn

Het Egyptische leger lijkt zich niet te verzetten tegen de beslissing van president Mohammed Morsi gisteren om opperbevelhebber en minister van Defensie Mohammed Hussein Tantawi te ontslaan.

Morsi stuurde zondag zijn minister van Defensie de laan uit. Deze veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi is in feite de sterke man van Egypte sinds de val van president Mubarak vorig jaar februari.

Pensioen
Ook stuurde Morsi verschillende andere hoge militairen met pensioen en trok een omstreden decreet in dat het leger meer macht had gegeven. Tantawi heeft de dag voordat Morsi werd gekozen als president nog een extra document toegevoegd aan de constitutie waarmee hij de macht van de president naar zich toetrok.

De verwachting was dat de Opperste Militaire Raad (SCAF) de beslissing van Morsi niet zou accepteren. NRC Handelsblad schreef vanavond dat bronnen nabij SCAF op Facebook lieten weten dat de beslissing een 'natuurlijke' overgang van de macht representeert, die het zelf voor ogen had na het aftreden van president Hosni Mubarak begin 2011.

Juridisch onmogelijk
Volgens Alexander Hammelburg, Midden-Oostendeskundige Universiteit van Amsterdam, heeft Morsi nu de macht naar zich toegetrokken, terwijl dit eigenlijk juridisch helemaal niet kan.

Zeker is het volgens hem dat Morsi door deze maatregelen de machtigste man van Egypte is geworden, “zelfs nog machtiger dan Mubarak destijds”, aldus Hammelburg tegen BNR.

Molsim Broederschap
Met deze maatregelen van de president is de machtsstrijd tussen de Molsim Broederschap waartoe Morsi behoort en het leger in een cruciale fase gekomen. Maar tot nu toe heeft nog niemand gereageerd, zei Hammelburg. "Ook de legerleiding niet."

Het Egyptische staatspersbureau meldde geen negatieve reacties binnen het leger en ook zouden geen ‘verdachte’ troepenbewegingen zijn waargenomen in het land.

“Op het moment dat er de komende twee weken niets gaat gebeuren en niemand onderneemt actie, de rechtbank niet en het leger niet, dan kunnen we de conclusie trekken dat Morsi de macht heeft”, aldus Hammelburg.

Democratie of niet
“Wat er dan gaat gebeuren met Egypte is een hoop voor velen en een angst voor anderen: Morsi heeft beloofd om de democratie op poten te zetten, om ervoor te zorgen dat er een nieuw parlement wordt gekozen, een constitutie wordt geschreven die permanent is in plaats van de tijdelijke die nu in gebruik is, waarin de macht tussen de verschillende groepen wordt verdeeld en dat allemaal ook op een eerlijke manier”, zei de Midden-Oostendeskundige.

“Maar oppositieleden die bang zijn voor de Moslimbroederschap vrezen dat dit simpelweg retoriek is en dat hij de macht zoveel mogelijk naar zich toe wil trekken en heel weinig wil afstaan.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen