BNR Roelof Hemmen31 jul '12 08:25Aangepast op 31 jul '12 19:12

Ex-vrouw Dutroux wil uit de cel

Auteur: Arjan Meesterburrie

Vader Paul Marchal van één van de slachtoffers van Dutroux is verbijsterd over de voorgenomen vrijlating van Michelle Martin: "Ik had dit echt niet verwacht, ik ben ontzettend boos."

Dinsdagochtend werd bekend dat de ex-vrouw van Marc Dutroux, Michelle Martin, vrijkomt. Ze had nog 14 jaar cel open staan, maar de rechter heeft haar verzoek om vervroegd vrij te komen, gehonoreerd.

Woedend
Marchal reageert woedend op BNR: "Ik moet informeren over wat hier allemaal tegen gedaan kan worden [...] het is net of ik ontwaak uit een nachtmerrie die ook nog eens werkelijkheid lijkt te zijn."

"Vanmorgen kreeg ik telefoon van iemand van de pers. Ik heb eigenlijk alleen maar iets van de pers gehoord en niets van justitie zelf. Het is meer dan wonden openen, het is zout strooien in een wond die er al is. Er wordt helemaal geen rekening gehouden met de slachtoffers. Ze houden er niet eens rekening mee dat ze de slachtoffers moeten informeren voordat ze naar de pers stappen."

Begrijpelijke emotie
Volgens NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch is de boosheid van Marchal logisch: "Aan de ene kant zie ik de wet en aan de andere kant de emotie die heel begrijpelijk is. De zaak Dutroux heeft België fundamenteel veranderd. En dat er emotie is over iemand die medeplichtig is aan zulke misdaden al na 16 jaar vrijkomt is heel begrijpelijk.", zegt de Vlaamse Vandermeersch bij BNR Roelof Hemmen.

OM in beroep
Het Openbaar Ministerie is tegen het besluit van de rechtbank in Mons in beroep gegaan. In afwachting van de behandeling van dit beroep blijft Martin vastzitten.

Medeplichtig aan moorden

De ex van Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot 30 jaar cel voor haar medeplichtigheid aan de moorden op vier meisjes. Martin poogt al langere tijd vrij te komen, maar haar verzoeken werden meermaals afgewezen omdat de vrouw geen opvang had.

Politici krijgen zwarte piet
Paul Marchal had daarom echt niet verwacht dat ze vrij zou komen "Iemand die twee meisjes gewoon laat verhongeren terwijl Dutroux in de gevangenis zit! [...] En dan spreekt men een straf uit van 30 jaar en gaan ze haar na de helft van de straf vrijlaten", zegt hij met nauwelijks ingehouden woede tegen BNR's Annette van Soest "En de politici doen er niks aan", voegt Marchal er nog venijnig aan toe.  

Marc Dutroux blijft zelf vastzitten
NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch benadrukt op BNR dat de vrijlating van Martin absoluut niet betekent dat Marc Dutroux nu ook vrijkomt: "Die strafvoeringsrechtbank heeft over Martin gezegd dat de kans op recidive minimaal is, maar de kans dat Dutroux ooit zelf vrijgelaten wordt is veel kleiner. Net omdat daar de kans op recidive veel groter wordt ingeschat."

Eisen aan vrijlating
Er worden wel eisen gesteld aan haar vervroegde vrijlating. Dit heeft de zogeheten strafuitvoeringsrechtbank in Mons (Bergen) dinsdag bepaald. Martin gaat naar een Belgisch klooster als zij uit de gevangenis komt.
 
Frans klooster
De vraag aan hoogleraar strafrecht Brice de Ruyver (Universiteit Gent) antwoordde dinsdag op BNR op de vraag waarom haar verzoek ditmaal wel is ingewilligd: "Er was verleden jaar al een beslissing waarbij ze had vermeld dat ze in haar rëintegratieplan terugkon in een klooster in Frankrijk.

Maar door een aantal ouders van de vermoorde kinderen is er toen grote druk uitgevoerd, die ertoe heeft geleid dat het klooster die toezegging heeft ingetrokken. En bovendien was ook de Franse overheid niet erg happig op de komst van Martin."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen