Spitsuur17 nov '14 14:34Aangepast op 20 nov '14 23:18

Wetenschap Vandaag | Over tongzoenen en bacteriën

Auteur: BNR Webredactie

Bij een snelle kus op de wang springen er al gauw duizend huidbacteriën over. Hoeveel intiemer een tongzoen is, blijkt wel uit het aantal bacteriën dat in dat geval de oversteek wagen: 80 miljoen in 10 seconden.

De bacteriën in je mond lijken op die van je partner. Tenminste, wanneer je vaak genoeg zoent: negen keer per dag een zoen van tien seconden.

Het is een van de verrassende resultaten die TNO-onderzoeker Remco Kort boven water haalde. De verrassing zit erin dat tot nu toe de heersende gedachte is dat de samenstelling van de soorten bacteriën in je lichaam zo rond je derde verjaardag wel is bepaald. Daarna verandert dat niet meer zoveel.

Nu blijkt dat de bacteriën op de tanden, de tong en in het speeksel van je partner toch van invloed zijn. Al is het dan maar tijdelijk: na een uur of twee is dat effect weer uitgewerkt.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat een grotere variëteit aan bacteriën goed is voor de gezondheid, zegt Kort. Als je wilt kun je daarin een verkapt advies lezen: minstens negen keer per dag tien seconden zoenen.

Meer weten? Het artikel Shaping the oral microbiota through intimate kissing is te lezen in Microbiome.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen