Spitsuur11 nov '14 16:53

Wetenschap Vandaag | Ons strenge christelijke geloof? Dat komt door het landschap en het klimaat

Auteur: BNR Webredactie

Zou het kunnen dat de hoeveelheid regen, de temperatuurveranderingen en het gemak waarmee planten groeien, bepalen in welk soort god je gelooft? Onderzoeker Carlos Botero toonde het aan.

Zijn publicatie in PNAS beschrijft een model dat voorspelt waar mensen in een strenge god geloven en waar niet. Want goden zijn overal, maar hun karakter varieert nogal.

De cultuur en geschiedenis van een gemeenschap spelen een rol. Maar die is bescheiden. De overheersende factor blijkt de omgeving, dus het landschap en het klimaat.

Bij zijn artikel maakte Botero een wereldkaart waarop hij een relatie legt tussen het gemak waarmee planten groeien en het type god in een samenleving. Hoe donkerder hoe sterker de plantengroei. De blauwe stippen staan voor samenlevingen waar een strenge god aanwezig is. De rode stippen waar dat niet zo is.

Meer weten? Botero C.A., R. D. Gray, et al. "The Ecology of Religious Beliefs," Proceedings of the National Academies of Science. http://www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1408701111


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen