
De Tweede Kamer is de baas van de regering. En toch, hebben Kamerleden becijferd, gaan zij maar over 44% van het geld dat het Rijk heeft. De rest valt niet onder hun budgetrecht. Of het ligt vast in wetten.
Daarnaast zijn er afspraken gemaakt met Europa, om niet boven de 3% begrotingstekort te komen. Binnenkort gaat een flink deel van het geld in Den Haag naar de gemeenten in het land.
Dus ja, zegt Johan van Merriënboer van de Radboud Universiteit, her en der kalft hun macht af. Toch is dat niet de belangrijkste reden. Die zit in de bedragen voor zaken als de premie gefinancierde zorgkosten, waar de Kamer niet over gaat. Juist dat geld, maakt een steeds groter deel uit van de begroting. Het percentage van het geld waar de Kamer over gaat neemt af.
Van Merriënboer maakt zich overigens meer zorgen over de kennis die Kamerleden hebben. Om goed gebruik te maken van hun budgetrecht, zouden ze beter moeten weten wat er precies gebeurt in de begroting. Die is nu zo onoverzichtelijk dat zij dat nauwelijks kunnen overzien.
Meer weten? Johan van Merriënboer schreef samen met Peter van Griensven het artikel De vinger aan de pols, in het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2014.