Spitsuur7 okt '14 15:53

Uitzending 7 oktober | Nu ook Syrië?, Nobelcomité ziet het licht en Spitsstrook scoort slecht

Auteur: BNR Webredactie

Gaat Nederland ook ingrijpen in Syrië? In Spitsuur probeert politiek verslaggever Jaap Jansen het antwoord op deze vraag te krijgen

Nederlandse F16's hebben vanochtend voor het eerst IS gebombardeerd in Irak, zo meldt het Ministerie van Defensie. Het gaat om drie bommen die terecht zijn gekomen op voertuigen van IS en er zijn mogelijk doden gevallen. Dick Berlijn, oud-Generaal der Nederlandse Strijdkrachten legt uit waarom zo'n eerste missie belangrijk is.

Kobani
De Syrische grensplaats Kobani staat op het punt van omvallen, dat zegt nu ook de Turkse president Erdogan. Er zijn luchtaanvallen uitgevoerd om de Koerdische strijders te steunen in hun strijd tegen IS. Maar die halen volgens Erdogan te weinig uit. Correspondent Harald Doornbos, vlakbij Kobani aan de Turkse zijde van de gren

Spitsstrook
Spitsstroken leveren automobilisten veel meer boetes op. Zestig procent meer dan op wegen waar geen spitsstrook is. Daarnaast is de situatie voor automobilisten vaak onduidelijk. Op de ene weg is de spitsstrook links, op de andere rechts, en geldt er vaak een lagere snelheid als de strook open is. Patrick Potgraven van de Verkeers Informatie Dienst is ook niet onverdeeld enthousiast.

Led it be
De blauwe led-lamp. Dat levert de drie japanners Akasaki, Amano en Nakamura dit jaar de nobelprijs voor de natuurkunde op. Het is een techniek die we inmiddels allemaal dagelijks meedragen in onze broekzak, zegt het nobel-comite. De led-lamp wordt ondermeer gebruikt in de schermen van smartphones. Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer.

Dat en meer tussen 16.00 en 19.00 uur bij Spitsuur met Petra Grijzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen