Spitsuur19 nov '14 18:54Aangepast op 20 nov '14 23:17

Wetenschap Vandaag | Werkt 'brain training' tegen dementie?

Auteur: Mark Beekhuis

Spelletjes om je hersenen te trainen zijn een miljardenindustrie. Kennelijk voldoen ze aan een behoefte. Maar het bewijs dat het werkt: "De marketing is het wetenschappelijk bewijs ver vooruit."

Image

Dementie is een schrikbeeld voor veel mensen, weet Michael Valenzuela, assistant professor aan de Universiteit van Sydney. En of het ooit mogelijk zal zijn om die terugval van de hersenen te voorkomen, of zelfs maar af te zwakken, hij durft er het  niet te zeggen.

Wel is nu duidelijk dat brain training je geheugen en reactiesnelheid kan verbeteren als je al dement bent. Niet met zo'n app in je telefoon. Zoiets moet in een groep, onder begeleiding. Maar dan heeft het effect.

Voor andere functies, zoals kunnen plannen en concentreren, werkt het niet. Daarvoor is lichaamsbeweging dan weer effectief.

Misschien nog wel het meest opmerkelijke is dat je net als in de sportschool, ook je hersenen kunt overtrainen. Het advies is daarom: doe niet meer dan drie keer per week aan brain training.

Meer weten? Het artikel van Michael Valenzuela, Computerized Cognitive Training in Cognitively Healthy Older Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Effect Modifiers, is te lezen bij PLOS Medicine .


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen