Spitsuur28 apr '16 15:11Aangepast op 28 apr '16 16:04

28 april | Duits tolplan, Aleppo onder vuur en Big Data

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Commissie steekt een stokje voor het Duitse tolplan. De Brusselse autoriteiten eisen dat de wet binnen twee maanden wordt aangepast.

Meindert Schut
Meindert Schut

En daarmee lijkt een heel belangrijk onderdeel van het regeerakkoord van de drie Duitse coalitiepartijen vroegtijdig te sneuvelen. Als de Duitse overheid de wet niet binnen twee maanden van tafel heeft, kan de Europese Commissie naar het Europees Hof stappen.

Aleppo
Het geweld in de Aleppo laait op. Bij een reeks aanvallen op de 1-na-grootste stad van Syrië zijn zeker 34 mensen omgekomen. Onder meer een ziekenhuis werd daarbij getroffen. Intussen is ook het vredesoverleg in Genève op een dood spoor beland. En vanuit datzelfde Genève waarschuwen hulporganisaties nu voor een nieuwe humanitaire ramp. Juriaan Lahr is Hoofd International Hulpverlening van het Rode Kruis

Big data is watching you
Het gebruik van Big Data door de overheid moet aan veel strakker en beter toezicht worden onderworpen. Gebeurt dat niet, dan zal de samenleving wantrouwender worden. Die waarschuwing komt van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, een belangrijke adviseur van het kabinet. Volgens de WRR biedt het gebruik van Big Data veel kansen voor de overheid, bijvoorbeeld bij de bestrijding van fraude. Maar het heeft ook een duistere keerzijde, zegt Ernst Hirsch Ballin van de WRR.

Dat en meer tussen 16.00 en 19.00 uur bij Spitsuur met Meindert Schut


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen