Spitsuur17 okt '16 16:36

Stop de horecaplank

Auteur: Robin Vinck

Het is een trend in horeca-land: het serveren van eten op iets anders dan een bord. Je biefstukje, je belegde broodje of zelfs je salade wordt gebracht op houten plank. BNR-medewerker Thomas van Groningen -elke dag te horen in Spitsuur- is daar helemaal klaar mee en start een petitie tegen de plank.

Foto: wewantplates.com
Foto: wewantplates.com

Want, zo zegt Thomas, het is niet praktisch en vaak ook niet hygiënisch. Wie bijvoorbeeld een gerecht met veel saus eet, loopt het risico dat die saus gewoon van je plank druipt. Er ontbreekt namelijk een randje. Wie met een beetje geweld een taai stukje vlees probeert te snijden schiet voor je het weet een stukje vlees in de richting van de overbuurman of -vrouw. 

Dus daarom kan je hier een petitie tekenen als je ook geen fan van bent en je weer gewoon wil eten van een bord.

 

In Amerika is er zelfs een hele website waar mensen foto's insturen van hun eten op een plank.

Lennert Rietveld van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners ziet het probleem van Thomas niet zo. 'De plank is echt een voorbeeld van gerechten presenteren met een stukje belevening', zegt hij. 'In het topsegment worden hele creatieve oplossingen bedacht, halve aquariums met stukken grond erin waar een gerecht in wordt gelegd, of stukken steen.' Maar waarschijnlijk komt de plank uit de grill-scene, oftewel: de barbecue. 'Daar wordt de plank gebruikt om goed op te kunnen snijden en dat heeft zijn weg gevonden naar cafés en restaurants.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen