Wetenschap Vandaag18 jan '16 17:03

Half succesvol milieubeleid: Schuimalgen maken plaats voor giftige

Auteur: Mark Beekhuis

Er liggen geen meterdikke schuimlagen meer op de stranden, zoals 20 jaar geleden. Dat is een succes. Maar er is ook een keerzijde. In plaats van die schuimalgen komen er nu andere algen op. En die zijn giftig.

Schuimalgen op het strand van Zandvoort (Foto: ANP, 2001)
Schuimalgen op het strand van Zandvoort (Foto: ANP, 2001)

Misschien herinnert u ze nog? Vooral in de jaren '80 en '90 lagen er soms enorme schuimvlokken op het strand. Dat is nu veel minder, omdat er veel minder fosfaat op wordt geloosd op het oppervlaktewater. De Noordzee is daardoor tegenwoordig zelfs arm aan fosfaat.

Het was de bedoeling dat er ook veel minder stikstof geloosd zou worden. Daar is niets van terecht gekomen. Het gevolg is dat er nu soms wel 375 keer zoveel stikstof als fosfaat in het water zit. Een factor 10 tot 20 zou gezond zijn, zegt Jef Huisman van de Universiteit van Amsterdam.

Het gevolg is dat andere algensoorten succesvol worden voor onze kust. De nieuwe soorten hebben weinig fosfaat nodig. Dat maakt ze meteen ook een slechte voedselbron voor vissen en ander leven in de zee.

Voor een betere balans moet er daarom werk gemaakt worden van het verminderen van stikstof in het water. De belangrijkste bronnen zijn rioolwater en de landbouw.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen