
Niet al het medicijn dat we innemen, nemen we op in ons lichaam. Een deel verdwijnt via het riool in het water. Uit onderzoek van Ellen van Donk van het Nederlands Instituut voor Ecologie blijkt nu dat hele lage concentraties van nanogrammen per liter, al grote effecten kunnen hebben.
Tot nu toe is nog niet van veel soorten in kaart gebracht welke effecten er zijn. We lozen zo'n 4000 stoffen, en er zijn duizenden soorten die daar last van kunnen hebben. Maar bij alles wat tot nu toe bekeken is, zijn effecten gevonden.
Algen en waterdieren communiceren met elkaar via chemische stoffen. Ze selecteren partners op hun geur. En watervlooien houden afstand als er jonge vissen zijn. Dat soort signalen worden overstemd door de signalen van onze medicijnen.
Het is mogelijk om medicijnresten uit het water te filteren, zegt Van Donk. Maar dat is duur. Medicijnfabrikanten zouden ook kunnen proberen om biologisch afbreekbare geneesmiddelen te maken. Op dit moment zijn daarvoor geen regels, dus niemand is tot zoiets te doen.