Wetenschap Vandaag10 feb '16 16:41

Reiki is minder Japans dan je zou denken

Auteur: Mark Beekhuis

De oorsprong van de alternatieve geneeswijze Reiki is zeker Japans. Maar zelfs Japanners leren er tegenwoordig over van Westerse meesters.

Om maar simpel te beginnen: reiki bestaat uit twee delen: rei en ki. Dat zijn Japanse woorden, voor geest en energie - 'universele levensenergie', zegt Jojan Jonker vrij consequent. Hij promoveert deze week aan de Erasmus Universiteit.

Voor zijn promotie onderzocht hier niet of Reiki werkt. Hij probeerde te achterhalen hoe spiritualiteit verandert wanneer het over de grens gaat. Want dat dat gebeurt staat eigenlijk wel vast, zegt Jonker.

Hij noemt als voorbeeld dat het Japanse in een wereld leven waarin alles bezield is. Niet alleen mensen, en misschien bomen, maar ook machines en bergen. In het seculiere Westen moet de spiritualiteit van Reiki iets anders betekenen. En het moet sowieso worden uitgelegd wat die spiritualiteit dan precies inhoudt.

Wat Reiki extra interessant maakt, is de route die het over de wereld aflegde. Al vrij snel maakte het de oversteek naar Amerika en vervolgens ook naar de rest van de wereld. Ondertussen verdween het bijna in Japan. Wat er nu in dat land onderwezen wordt, is afkomstig van Westerse leraren, die in een een verwesterde Reiki-traditie staan.

Dus hoe Japans is Reiki? In elk geval minder dan je dacht.

Gerelateerde artikelen