Wetenschap Vandaag12 feb '16 06:45

De keerzijden van de deeleconomie

Auteur: Thijs Baas

De deeleconomie gaat over het uitlenen of verhuren van dingen die je al had, en die je zelf even niet gebruikt. Dat is de definitie van Koen Frenken, want wetenschappers kunnen er uren over discussiëren wat ze nou precies bedoelen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Daarmee is deeleconomie dus helemaal niet zo nieuw. Speelgoed uitlenen aan het jongetje aan de overkant van de straat, dát is deeleconomie. In tegenstelling tot de taxi's van Uber, als we de criteria van Frenken aanhouden. "Ik maak onderscheid tussen meeliften, zoals via BlaBlaCar; dan bezet je een stoel die anders onbenut zou blijven, bij taxichauffeurs gaat het om diensten waarbij mensen hun eigen tijd inzetten die ze anders op een andere manier hadden kunnen gebruiken."

Airbnb telt dan weer wél mee, maar alléén als het gaat om je eigen huis, dat je af en toe verhuurt. Maar als je een huis koopt om te verhuren, dan maakt het niet uit via welke website je dat doet. Bij Airbnb worden bovendien de keerzijden van de deeleconomie zichtbaar: "Dat neemt zo'n omvang aan dat mensen die wonen naast mensen die hun huis verhuren heel veel overlast kunnen ondervinden. Zij zijn eigenlijk verliezers in die deeleconomie."

Huizenbezitters zijn de grote winnaars van de deeleconomie, zeker als ze in een populaire stad wonen, zegt Frenken. "Maar je hebt natuurlijk ook autodelen, waar het om wat lagere bedragen gaat en de milieu-effecten evident zijn. En dan heb je nog alle andere spullen, zoals kleding, boormachines, boeken en speelgoed. En daar zie ik alleen maar voordelen, omdat mensen die vaak ook zonder betaling gratis uitlenen aan elkaar."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen