Door Mark Beekhuis
Onzekere kevers hebben meer seks
Wanneer die gunstige voedselplek gevonden is, worden de vrouwtjes gelokt. De mannelijke concurrentie snapt dat signaal ook. Naast die dode muis onstaat een stel van grote, dominante kevers. De overige vrouwelijke kevers, leggen stiekem toch ook hun eitjes bij de muis en hebben sex met meerdere mannetjes. Maar vooral bij de mannelijke kevers is er dus een relatie te vinden tussen sociale status en hoe vaak zij seks hebben.
De onderzoekers die dit ontdekten denken dat dit nuttig is voor het behoud van de soort. Door niet alleen de dominante kevers een nieuwe generatie te gunnen, houd je diversiteit in de soort. Dat helpt als de omstandigheden veranderen en de kevers zich daaraan moeten aanpassen. (Gepubliceerd in Evolution)
Het zit toch een beetje anders met turbulentie
Na 74 jaar blijkt de Russische natuurkundige Andrey Kolmogorov toch ongelijk te hebben. Toen, in 1941, ontwikkelde hij een theorie over turbulentie die tot op de dag van vandaag gebruikt wordt. Maar deze week publiceren Amerikaanse wetenschappers een artikel dat een essentiële fout in die theorie aantoont.
Kolmogorov stelde dat veranderingen in de chaotische bewegingen in een vloeistof maar geleidelijk plaatsvinden. Er zouden dus geen scherpe overgangen zijn van de ene soort turbulentie naar de andere. Hij had goede redenen om dat te denken, het klopt toch niet. Dat blijkt uit experimenten waarover nu gepubliceerd is. Veranderingen in turbulentie kunnen heel... turbulent zijn. (Gepubliceerd in Physical Review Letters)
Spelen met gekleurde druppels, voor de wetenschap
Liggen er kleurstoffen in het keukenkastje, dan is dit een experiment voor thuis. Zo niet, dan hebben de onderzoekers kleurige video's gemaakt van bewegende druppels. Ze horen bij een artikel in een zeer prestigieus wetenschapsblad, dus dat het oogt als spelen is gezichtsbedrog. De toepassingen zijn evenmin spielerei. Druppels spelen een belangrijke rol in heel wat industriële processen. Daarbij is het vaak belangrijk om druppels te kunnen sturen.
En dat is wat dit experiment laat zien: hoe je dat simpel, goedkoop en energiezuinig kunt doen. De wetenschappers maken daarbij gebruik van verschillende vloeistoffen. Doordat die sneller of minder snel verdampen ontstaan kleine verschillen in de druk van die verdampte vloeistoffen. Dat is voldoende voor de schijnbare magie die je op de video's ziet. (Gepubliceerd in Nature)
De bijbehorende beelden (Video's: Nate Cira, Adrien Benusiglio, Manu Prakash):