Wetenschap Vandaag14 jul '15 13:39

Over hoe water verdampt wisten we nog niet zo veel

Auteur: Mark Beekhuis

Als het regent is dat goed voor de plantjes - zeggen ze. Maar het meeste regenwater passeert die planten zonder dat ze het doorhebben.

Stel: het regent. Hoeveel van de regendruppels vallen dan de grond? En welke route legt al dat regenwater af voor het weer verdampt, en terugkeert naar de atmosfeer? Op die schijnbaar simpele vragen geeft nieuw onderzoek van Stephen Good van de Universiteit van Utah antwoord.  Schijnbaar simpel, want tot vandaag wist niemand het antwoord. Of tenminste, niet voor de hele wereld.

Hydrologen spreken graag over 'evapotranspiratie'. Dat is een containerbegrip dat verdamping kan betekenen vanuit de grond, vanuit stroompjes en rivieren, vanaf boomkruinen of blaadjes van planten, of het is transpiratie, wat ook weer verdamping is maar dan uit het binnenste van de blaadjes van een plant. Onderscheid maken tussen die verschillende routes, is lastig.

Good bedacht dat het mogelijk is om te kijken naar de isotopen van water. De verhouding tussen de isotopen zegt iets over de route die het water heeft afgelegd.

Waar eerst 75% van het water evapotranspireerde, kan hij nu zeggen dat de helft transpireert, een kwart wegvloeit door de grond, en 20% de bodem nooit bereikt.

De cijfers die Good boven water haalde, blijken goed te kloppen met berekeningen die eerder met klimaatmodellen zijn gemaakt. Ze zijn ook nuttig om te kennen als je aan landbouw doet.

Gerelateerde artikelen