Wetenschap Vandaag30 mrt '15 17:27

Elke graad klimaatopwarming, kost alleen al in de VS tientallen miljarden dollars per jaar aan stormschade

Auteur: Mark Beekhuis

Een van de veranderingen in het klimaat is een toename van 'extreem weer', zoals orkanen. Tot nu toe bleek nergens uit dat daar ook meer schade door ontstaat. Dat was opmerkelijk. En het klopte ook niet.

Fransisco Estrada is geen klimaatonderzoeker, maar een econometrist. In zijn promotieonderzoek laat hij zien dat de stand van de economie bepalend is voor klimaatverandering. En voor de meeste mensen misschien wel belangrijker: de impact van klimaatverandering op de economie zal groter zijn dan tot nu toe geraamd wordt.

Het probleem, zag Estrada, zijn gebrekkige statistische technieken die tot nu toe gebruikt worden. Die zijn niet altijd geschikt voor het doel waarvoor ze gebruikt worden.

Doe je het op de correcte manier, dan blijkt zelfs de toename in extreem weer als gevolg van kllimaatverandering nu al steeds meer schade veroorzaakt.

Maar het is niet alleen slecht nieuws. Zo vond hij ook een verklaring voor het afvlakken van de klimaatopwarming in de afgelopen tien jaar. Voor een flink deel is dat een onbedoeld bijeffect van het stoppen met CFK's. Daarmee stopten we vanwege het gat in de ozonlaag. Maar het levert dus meer op dan alleen dat.

Daarmee toont Estrada dus ook aan dat we klimaatopwarming tegen kunnen gaan, als we dat willen.

Fransisco Estrada promoveert deze week aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen