Wetenschap Vandaag19 okt '15 19:04

Unesco erkent Nijmeegse talenverzameling

Auteur: BNR Webredactie

Unesco heeft 64 collecties van The Language Archive toegevoegd aan het Memory of the World Register. Deze collecties bevatten materiaal van 102 verschillende talen die wereldwijd worden gesproken, maar met uitsterven worden bedreigd.

Foto: ANP
Foto: ANP

The Language Archive (TLA) is onderdeel van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek, en heeft als doel dit materiaal duurzaam te bewaren voor de toekomst en om het beschikbaar te maken voor wetenschappelijk onderzoek en voor een breder publiek.

20.000 uur
Het complete archief bevat meer dan 20.000 uur audiovisueel materiaal van meer dan 200 verschillende talen. De collecties die aan het Memory of the World Register zijn toegevoegd betreffen voornamelijk minderheidstalen die in veel gevallen met uitsterven worden bedreigd. Het grootste deel van deze collecties zijn tot stand gekomen binnen het DOBES (Documentation of Endangered Languages) programma dat gefinancierd werd door de VolkswagenStiftung. Verschillende onderzoekers aan de Radboud Universiteit zijn betrokken geweest bij een aantal projecten binnen dit programma.

Prestigieus
Het UNESCO Memory of the World Register is een prestigieuze lijst van documenten die van uitzonderlijke betekenis zijn voor de wereld.  Dit jaar zijn er 47 documenten of documentencollecties aan het register toegevoegd, wat het totaal op 348 brengt. De toevoegingen van TLA zijn de eerste waarbij een deel van het materiaal van oorsprong al digitaal was, zoals digitale foto’s en video-opnamen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen