Wetenschap Vandaag24 feb '16 06:27

Hoe hoog ligt de lat van het publiek debat?

Auteur: Thijs Baas

Iedereen mag tegenwoordig overal over meepraten. Maar levert dat ook goede publieke debatten op? Het blijkt een onmogelijke vraag om te beantwoorden...

Foto: ANP
Foto: ANP

"Uiteindelijk blijft kwaliteit altijd een normatief begrip", zegt Koen Dortmans en dat is nou juist het hele probleem áls je al een moedige poging wilt ondernemen om de kwaliteit van het publieke debat vast te stellen. "Criteria of frameworkt hebben altijd een bepaalde normatieve waarde en het hangt heel erg van je politiek-filosofische opvattingen die je hebt hoe je dat definieert."

Dortmans is altijd voorzichtig met het vergroten van de tegenstelling tussen de emotie en de ratio, maar dat neemt niet weg dat zo'n publieksdiscussie door de verschillende toehoorders en deelnemers heel verschillend ervaren wordt. "Daaruit blijkt dat iedereen met een eigen instelling en doel naar zo'n avond komt. In dat debat." En dat kan de voorspellende kracht van een test ondermijnen. "Dat soort toekomstvisies moet je kritisch bevragen: hoe zeker zijn we eigenlijk? Bestaat er eigenlijk wel consensus over?"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen