Wetenschap Vandaag22 feb '16 21:34

'Nederland deelt te weinig enkelbandjes uit'

Auteur: Didi Levison

Nederland deelt zo'n 1500 enkelbandjes per jaar uit. In vergelijking met België en Duitsland is dit veel, maar het kan nog velen malen efficiënter, zegt Miranda Boone van de Universiteit Utrecht.

“Ongeveer de helft van de cellen in Nederland wordt bezet door mensen in voorlopige hechtenis die nog niet veroordeeld zijn door een rechter. In de rest van Europa ligt dit aantal gemiddeld rond de 20 procent. Relatief best veel dus”, vertelt Boone. “Waarom geven we deze mensen geen enkelband in plaats van een cel? Dat biedt voor veel problemen een oplossing, zoals overvolle gevangenissen”.


Volgens Boone krijgen gevangenen in voorlopige hechtenis geen elektronische controle omdat rechters vrezen voor allerlei technische mankementen. “Maar eigenlijk komt het erop neer dat de meeste rechters er gewoon nog niet zo bekend mee zijn.”Nederland deelt jaarlijks zo’n 1500 enkelbandjes uit. Duitsland beperkt zich tot nog geen 120 enkelbandzaken per jaar. België heeft daarentegen het dubbele aantal enkelbandjes, maar daar is het enkelbandje gangbaar als alternatief voor voorlopige hechtenis. Niet vreemd, want het land kampt met een forse ondercapaciteit aan gevangenissen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen