Wetenschap Vandaag22 feb '16 17:24

Bij een vijf-dimensionaal zwart gat laat de Algemene Relativiteitstheorie het soms afweten

Auteur: Mark Beekhuis

Hadden we door die zwaartekrachtsgolven net weer meer vertrouwen gekregen in de theorie van Albert Einstein, blijken het soms toch mis te gaan.

Zwart gat volgens Marek Koteluk (via Flickr)
Zwart gat volgens Marek Koteluk (via Flickr)

De Algemene Relativiteitstheorie van Albert Einstein komt toch ineens in de problemen. Onderzoekers in Cambridge ontdekten een situatie waarin zijn wet niet meer op kan gaan. "Wat er dan gebeurt kunnen we nog niet goed beschrijven", vertelt een hen, Pau Figueras.

Zijn onderzoek speelt zich helemaal af in de computer. Daarin rekent hij met de formules van Einstein, maar dan in vijf dimensies. Naast ruimte en tijd is dat dus nog één dimensie extra.

De theorie van Einstein zegt helemaal niets over hoeveel dimensies er zijn, sommige recentere theorieën hebben er veel meer dan vijf nodig.

<p>Maar bij vijf kan het al mis gaan, laat Figueras zien. Er zijn dan situaties te bedenken waarin een zwart gat uit elkaar valt, en informatie loslaat. Dat laatste is problematisch.</p> <p>Hoe dat eruit ziet, is te zien op de ultra-korte video die Pau Figueras, Markus Kunesch, en Saran Tunyasuvunakool maakten.</p>

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen