Wetenschap Vandaag9 mrt '16 16:43

Een gelukkige snoeper wordt niet dik

Auteur: Mark Beekhuis

Troosteten werkt niet. Je wordt er alleen maar dik van. Maar als het goed met je gaat, en je eet taartjes, drinkt champagne, hebt fijne avonden met blokjes kaas... Dat klinkt ook niet alsof je daar van af zal vallen. Dus hoe zit dat?

Ter gelegenheid van 10 jaar Kapsalon, troostvoedsel bij uitstek, maakte het ANP in december 2015 een serie foto's de bedenker, Shoarmarestaurant El Aviva.
Ter gelegenheid van 10 jaar Kapsalon, troostvoedsel bij uitstek, maakte het ANP in december 2015 een serie foto's de bedenker, Shoarmarestaurant El Aviva.

Er moest een relatie bestaan tussen depressies en overgewicht. Dat was al wel duidelijk. Maar hoe precies? Dat is nu voor het eerst uitgezocht.

Tatjana van Strien, van de Radboud Universiteit, publiceerde er twee artikelen over in het wetenschapsblad Appetite.

In het ene laat ze zien hoe depressiviteit bij sommige mensen leidt tot overgewicht. Dat zijn de mensen die hun troost zoeken in eten. Die mensen moeten daarom niet de standaard behandeling krijgen, met een adviesje om wat meer te bewegen, zegt Van Strien. In plaats daarvan zouden zij emotie-regulatietherapie moeten krijgen. Dat helpt in een moeite door de depressie.

Maar, hoort Van Strien vaak, als je gelukkig bent en je hebt iets te vieren zetten we het ook op een eten. Je trakteert op taart of geeft een rondje. Toch blijkt nu dat daar het overgewicht niet vandaan komt, schrijft ze in het andere artikel. Kennelijk stoppen gelukkige mensen bijtijds met eten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen