Wetenschap Vandaag29 mrt '16 16:35

Er wordt maar weinig gediscussieerd over genetisch veranderde mensen

Auteur: Mark Beekhuis

In een vergunning voor een onderzoek naar een nieuwe behandeling van lymfeklierkanker worden heel veel, hele enge woorden gebruikt. Dat leidt tot zo weinig discussie dat je zou denken dat iedereen snapt wat er staat. Want echt eng is het niet.

Krantenknipsel, met dank aan Bernard Hammelburg!
Krantenknipsel, met dank aan Bernard Hammelburg!

Voor een nieuwe behandeling van lymfeklierkanker worden de cellen van mensen genetisch veranderd. Daar is verrassend weinig discussie over. Niet omdat het zo'n gevaarlijke behandeling zou zijn. Voor de patiënten is het zeer spannend, maar voor de buitenwereld eigenlijk nauwelijks.

Toch gebruiken de onderzoekers en vergunningjuristen allemaal woorden die  alarmbellen kunnen doen afgaan. In die vergunning, die nodig is voor dit type onderzoek, staat dat genetisch gemodificeerde organismen in het milieu geïntroduceerd worden. In gewoon Nederlands had er ook kunnen staan dat de patiënten na de behandeling naar huis gaan. Want die genetisch gemodificeerde organismen zijn mensen. En het milieu is alles buiten de beschermende muren van het ziekenhuis.

Maar zelfs als een patiënt buiten gewond zou raken, en er bloed op straat komt, is er niks aan de hand leggen Marie José Kersten en Carrie Ris-Stalpers van het AMC uit. Over die behandeling schreven we eerder vandaag al Hoopvolle signalen in strijd tegen lymfeklierkanker bieden nog weinig houvast. In Wetenschap Vandaag stellen we de vraag of er wel voldoende discussie gaande is over dit onderwerp. Met nieuwe technieken wordt het aanpassen van genen in levende cellen steeds eenvoudiger, goedkoper en trefzekerder, zegt Virgil Rerimassie van het Rathenau Instituut. Discussies in de Tweede Kamer gentechnologie gaan vrijwel altijd over landbouw. Maar de komende tijd komt er veel op ons af.

Heldere uitleg, zoals Kersten en Ris die geven helpen de discussie. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, dat deze vergunningen verleent, voelt zich minder geroepen heldere teksten te schrijven. Dat hoeft niet volgens de wet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen