Wetenschap Vandaag11 apr '16 17:52Aangepast op 15 apr '16 17:24

Waarom artsen vaker naar gezonde mensen moeten kijken

Auteur: Mark Beekhuis

Als artsen onderzoek doen naar een ziekte, kijken ze naar zieke mensen. Maar het is minstens zo nuttig om ook te kijken naar mensen die niet ziekte worden.

DNA? (Foto: Thomas Wensing, via Flickr)
DNA? (Foto: Thomas Wensing, via Flickr)

In de afgelopen decennia is er veel duidelijk geworden over welke erfelijke ziekten te maken hebben met welke genen. Maar daarmee is er nog geen zicht op het voorkomen van die ziekten, zegt Stephen Friend, van de Icahn School of Medicine in New York in Nature Biotechnology.

Hij onderzocht ongeveer 800 genen, die verantwoordelijk zijn voor zo'n 125 ernstige ziekten. Dat zijn allemaal ziekten waarbij de genen bijna garanderen dat je ziek wordt. Van overal rond de wereld verzamelde hij DNA-gegevens en kwam zo op een database van ruim een half miljoen mensen. Door met zo'n enorme verzameling te werken, kon hij de uitzonderingen op de regel vinden. Hij ontdekte dertien mensen die ziek hadden moeten zijn, maar dat niet waren.

Door naar die dertien mensen te kijken, wordt het misschien toch mogelijk om voor deze ziekten een behandeling te ontwikkelen, zegt Friend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen