Wetenschap Vandaag13 apr '16 17:11Aangepast op 14 apr '16 21:25

Mensen die floreren zijn goed voor de economie

Auteur: Mark Beekhuis

80 procent van ons is gelukkig. Maar we floreren niet. Niet meer dan één op de drie heeft grip op zijn leven, en vindt zijn leven nuttig. Zonde, want florerende mensen zijn goed voor de economie.

Foto: Brandy Hollins, via Flickr
Foto: Brandy Hollins, via Flickr

Mensen die floreren hebben een groter weerbaarheid. Ze zijn gelukkiger, creatiever, productiever en minder vaak ziek. En het et goede nieuws, zegt hoogleraar Ernst Bohlmeijer aan de Universiteit Twente, is dat je floreren kunt leren.

Er zijn oefeningen om optimistischer te worden. Je kunt op zoek naar je sterke kanten - en naar manieren om die in te zetten. Je kunt je relaties met anderen verbeteren.

Dat gaat niet vanzelf, zegt Bohlmeijer. Het is een kwestie van wekenlang oefenen, trainen. Er was nog nooit goed onderzocht of dat echt werkt. Dat blijkt zo te zijn, vond Bohlmeijer. En het beklijft ook.

Deelnemers aan het onderzoek kregen een zelfhulpboek, Dit is jouw leven, en ze kregen per e-mail ondersteuning van een psycholoog. Zonder coach is het een pittig programma, erkent Bohlmeijer. Hij suggereert daarom er zelf ondersteuning bij te zoeken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen