Wetenschap Vandaag29 jun '15 15:19Aangepast op 29 jun '15 16:18

Volgauto maakt wielrenner 24 seconde sneller in tijdrit

Auteur: Mark Beekhuis

Volgauto's in de Tour zouden veel meer afstand moeten houden, zegt hoogleraar Bert Blocken. De luchtdruk van zo'n auto kan renners tot 24 seconden voordeel opleveren op een tijdrit van 50 kilometer.

Het is simpele natuurkunde. Een rijdende auto duwt de lucht voor zich uit en daarmee de renner de renner voor die auto uit gaat. Maar het effect is zoveel sterker dan verwacht, dat het Bert Blocken, hoogleraar aan de TU Eindhoven, toch nog verraste.

Bij een tijdrit van 50 kilometer maakt het 24 seconden verschil als de volgauto constant op 5 meter volgt. Zo dicht achter de renner rijden is niet toegestaan. Dat is gevaarlijk. Nu blijkt ook dat het oneerlijk is.

Zelfs op 10 meter afstand, de minimale afstand volgens de regels van wielerbond UCI, scheelt het 6 seconden. Dat is veel, vooral omdat tijdritten soms op 0.75 seconden worden gewonnen of verloren.

Voor de proloog in Utrecht maakt Blocken zich geen zorgen. Daar zitten zoveel bochten en kronkels in de weg, dat het geen volgauto zal lukken om kort op de renner te zitten.

Blocken heeft zijn onderzoek naar de UCI gestuurd. Die heeft nog niets laten horen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen