Wetenschap Vandaag5 aug '15 17:24Aangepast op 5 aug '15 18:11

Over de helft van de trending topics op Twitter lees je niets in de krant

Auteur: Mark Beekhuis

De nieuwskeuze van twitteraars lijkt erg op die van traditionele media. Maar ongeveer de helft van de trending topics ontbreekt in de krantenkolommen.

Van traditionele media is bekend dat ze bepaalde voorkeuren hebben in hun nieuwskeuze. Als iets in een rijk land gebeurt, vinden kranten dat belangrijker dan wanneer dat zelfde gebeurt in een arm land. Ook de taal en de cultuur spelen een rol. Nieuws uit Spanje komt daardoor eerder aan in Mexico dan in Nederland, of zelfs in Frankrijk.

Datzelfde blijkt ook op te gaan voor trending topics, zegt David Garcia, verbonden aan ETH Zürich. Het is niet zo dat dezelfde nieuwsverhalen als trending topic over de wereld gaan. Maar ze volgen wel de zelfde patronen. Trending topics stromen van rijke landen naar arme landen, en veel minder andersom. Het ze stromen veel sneller naar landen met vergelijkbare culturen en met gelijke talen.

Voor dit onderzoek gebruikte Garcia niet de papieren, maar de online versies van de kranten. Dat maakt een andere een interessante vergelijking mogelijk: wie is er sneller?

Niet meer dan 10% van de verhalen is te lezen bij de krant voor erover getweet wordt. Bij 60% van het nieuws is Twitter sneller. De overige 30% zijn berichten die op dezelfde dag via beide media naar buiten komen.

Het artikel van Garcia, is gratis te lezen bij PLOS ONE.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen