Wetenschap Vandaag27 jul '15 17:24

Journalisten zijn technisch niet in staat hun bronnen te beschermen

Auteur: Mark Beekhuis

Sinds 'Edward Snowden' hebben journalisten maar weinig bijgeleerd, als het gaat om computerbeveiliging. Het lukt vrijwel geen journalist om zijn bronnen écht geheim te houden, als het erop aankomt.

Voor een deel is het onnadenkendheid waarmee onderzoeksjournalisten hun bronnen onbedoeld in gevaar brengen. Zo blijkt dat ook journalisten die bewust geen contact hebben via sms of telefoon, toch gewoon hun iPad gebruiken om foto's te maken van gevoelige documenten. Het is de vraag of dat verstandig is, zegt computerwetenschapper Franziska Roesner van de Universiteit van Washington. Zij onderzocht hoe onderzoeksjournalisten in Amerika en Frankrijk te werk gaan.  Verrassend genoeg was dat nog nooit gedaan. Het verklaart ook dat de software die er nu is, niet zo'n succes is.

Bij dit onderzoek ontdekte Roesner dat alle journalisten een eigen manier van werken hebben ontwikkeld. Dat maakt het lastig om de veiligheid als het ware in het journalistieke systeem in te bouwen. Toch lijkt er een mogelijkheid te zijn. Veel journalisten missen een kennis managementsysteem. Een programma voor het opslaan van documenten en aantekeningen, die makkelijk doorzoekbaar is. Door zo'n systeem te maken, waar de beveiliging in gebakken zit, zou je journalisten helpen - en ook hun bronnen.

Gerelateerde artikelen