Wetenschap Vandaag24 sep '15 18:14

Verslaafd aan House of Cards, of toch niet?

Auteur: Jelle Maasbach

Nergens ter wereld zijn mensen zo snel verslaafd aan een serie als hier in Nederland. Althans, dat zegt Netflix.

Maar kan je eigenlijk wel verslaafd raken aan een serie? Een normale Netflix-abonnee raakt pas op dreef vanaf de derde aflevering, maar wij Nederlanders hebben de smaak al een aflevering eerder te pakken. House of Cards, Narcos of Breaking Bad; we verslinden ze allemaal.

Toch is de kwalificatie ‘verslaafd’ niet echt de juiste, zegt Jellinek-preventiemedewerker Floor van Bekkum. “Wij beoordelen of iemand echt verslaafd is als hij of zij daar ook echt problemen van ondervindt in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld of er lichamelijke klachten zijn. Tot nu toe heb ik niet gehoord dat mensen die hebben.”

Natuurlijk zijn er altijd uitschieters, mensen die in een recordtempo een serie kijken. “Als je over een serieverslaving spreekt, dan is dat maar van korte duur. Als de serie is afgelopen, stopt de verslaving ook weer en gaan ze weer anders doen. Dus volgens onze criteria ben je dan niet verslaafd.”

Denkt u toch dat u hulp nodig heeft? Er is een checklist bij de Jellinek kliniek. Maar een kleine (niet wetenschappelijke) tip: als u een serie heeft uitgekeken kunt u ook op pad met een vriend of collega. Toch wat leuker dan praten tegen Frank Underwood van House of Cards.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen