Wetenschap Vandaag22 nov '15 17:31Aangepast op 22 nov '15 23:39

Helft boomsoorten Amazone bedreigd, maar nog veel te redden

Auteur: BNR Webredactie

De helft van de boomsoorten in het Amazonegebied is met uitsterven bedreigd, concludeert een groep van ruim 150 onderzoekers, onder leiding van Hans ter Steege van Naturalis. Maar de situatie is allesbehalve uitzichtloos.

Climate change, Brazil (c) Marimon
Climate change, Brazil (c) Marimon

Eigenlijk ziet het er op dit moment nog niet zo gek uit, meent Ter Steege: 400 miljard bomen, in totaal 16.000 soorten. En van de 5,5 miljoen vierkante kilometer is circa 11 procent ontbost. De titel van het rapport is zelfs neutraler gehouden dan aanvankelijk de bedoeling was. Dus niét, zoals in het persbericht dat de helft van alle soorten in de Amazone mondiaal bedreigd is.


 

De vrees was namelijk dat dan een aantal politici zou zeggen: het gaat niet goed en we kunnen er toch niets aan doen, dus dit hoeven we niet te lezen. "Dus we hebben het wat neutraler gehouden: de status van bedreiging van 15.000 soorten en we hopen ook dat behalve de negatieve toekomst die erin kán zitten, we ook inzien dat het eigenlijk heel positief is en dat we nog heel veel opties hebben. Dus in de Amazone kunnen we nog heel veel beschermen." 

Benchmark
Ter Steege gebruikte met zijn team de zogenaamde red list van de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN. En als je die benchmark heel strikt toepast, is de conclusie dat de helft van de boomsoorten bedreigd is onvermijdelijk. "Maar dat betekent niet per se dat een soort die 30 procent van zijn individuen verliest ook daadwerkelijk bedreigd is. Als een soort heel veel individuen heeft en daarvan verdwijnen er 30 procent, dan is die soort wel 'vulnerable' volgens de IUCN-regels, maar daar kun je wel wat vraagtekens bij zetten."

Het uitgebreide onderzoeksteam, met nog een 'hele batterij' mensen eromheen, heeft in een groot aantal bossen in de Amazone op specifieke hectares alle bomen die dikker zijn dan 10 centimeter op een specifieke hectare gemeten. "Dan schrijven we de naam  en de diameter op, als we hem niet kennen, dan wordt 'ie verzameld, of klimmen we in de boom om een takje af te plukken en dan gaan de verschillende instituten op zoek naar de naam van de boom."

Gerelateerde artikelen