Wetenschap Vandaag23 jul '15 17:09Aangepast op 23 jul '15 17:48

3D-printen op nano-schaal

Auteur: Mark Beekhuis

Zweedse onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld voor 3d-printen. Daarbij rolt geen papier, maar een voorwerp uit de printer. Deze methode maakt zeer kleine voorwerpjes, niet meer dan enkele tientallen nanometers groot.

Er zijn heel wat wetenschappers bezig met nanotechnologie en wat zij in wezen allemaal doen, is materie manipuleren op het niveau van moleculen. Daarmee kun je nog kleinere elektronica ontwikkelen, of medische toepassingen.

Björn Högberg, van het Karolinska Institutet in Zweden, ontwikkelde nu een methode om met bestaande technieken en apparatuur 3d-prints te maken op de nanoschaal. Hij print met DNA-moleculen. DNA is voorspelbaar in hoe het reageert. Je kunt het als LEGO-blokjes aan elkaar klikken. En je kunt kunstmatig DNA gewoon bij een laboratorium bestellen.

Je zou haast zeggen dat Högberg alleen maar wat bestaande technieken bij elkaar gevoegd heeft. Maar hij moest daarbij wel een belangrijke puzzel oplossen: hoe teken je alle ribben van alle driehoekjes uit een draadframe, met één lange lijn? Klassieke wiskundige methoden werden uit de kast gehaald. En met de software die daarop gebaseerd is, kan nu iedereen 3d-printen op nanoschaal.

Het artikel hierover staat deze week in Nature.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen