Wetenschap Vandaag28 okt '15 17:25Aangepast op 28 okt '15 18:02

Plastic of kartonnen koffiebeker? Het maakt nauwelijks verschil

Auteur: Mark Beekhuis

Voor het milieu maakt het niet zoveel uit of je bij de koffieautomaat een plastic of een kartonnen beker gebruikt. Toch kun je beter die kartonnen beker pakken, want voor de klimaatopwarming maakt dat wel degelijk uit.

Een kartonnen beker bij de koffieautomaat geeft een beter gevoel dan zo een van plastic. En dat geldt ook voor een beker van het bioplastic PLA. De grondstoffen zijn hernieuwbaar. Het afval is biologische afbreekbaar. Er zit geen aardolie in.

Helaas is dat gevoel niet helemaal terecht, blijkt uit promotieonderzoek dat Eugenie van der Harst aan Wageningen UR deed. Zij bekeek de milieudruk van koffiebekers met behulp van een levenscyclusanalyse. Neem je daarin alleen het klimaat mee, dan kan de oude polystyreen beker beter worden vervangen door karton of PLA.

Meststoffen
Maar er is meer dan alleen klimaatverandering, zegt Van der Harst. Als bijvoorbeeld ook kijkt naar de verzuring, of naar bodemvervuiling door weglekkende meststoffen, dan verandert het plaatje. De oude bekers scoren daarop zoveel beter dat je niet meer zomaar kunt zeggen dat karton beter is.

Daarmee wordt het er niet makkelijker op, want nu is de vraag waarom je die kartonnen bekertjes kiest. Doe je dat om klimaatverandering tegen te gaan, of om te voorkomen dat de biodiversiteit wordt aangetast?

Levenscyclusanalyse
Ook om een andere reden moeten levenscyclusanalyses ingewikkelder worden, laat Van der Harst zien. Tot nu toe zitten er grote verschillen tussen analyses die worden uitgevoerd door verschillende mensen en organisaties. Soms is dat te verklaren met commerciële of ideologische belangen. Maar ook als iedereen volstrekt oprecht te werk gaat krijgt niet iedereen dezelfde uitkomst.

Dat komt, zegt Van der Harst, doordat er nu vaak maar naar één productiewijze wordt gekeken, of zelfs maar naar één fabriek. De resultaten worden robuuster wanneer meer gegevens verzameld worden. Ook dat maakt de uitkomst van de analyse ingewikkelder. Dat levert niet langer één score op, maar een range. Dat is ingewikkelder dan de huidige methode. Toch is dat beter, want zo is de werkelijkheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen