Wetenschap Vandaag20 jul '15 15:14

Koeiendopingtest

Auteur: Mark Beekhuis

De zomer is traditioneel het seizoen met nieuws over dopinggebruik. En nu gaat het eens niet om wielrenners, maar om koeien.

Het hormoon rBST is goed voor de melkproductie, maar het is niet goed voor de koeien. Die krijgen er ontstoken uiers van en klachten aan de poten. Sinds 15 jaar is het daarom verboden. Maar of het ook echt niet meer gebruikt wordt is een lastige vraag, want de test is duur en kost veel tijd.

In Eindhoven wordt nu een test ontwikkeld, die in een klap die twee problemen moet oplossen. Dat dat kan is nog niet vanzelfsprekend, want je kunt het hormoon zelf maar moeilijk aantonen.

Wat je wel kunt meten, zijn de antistoffen die koeien aanmaken als ze het hormoon ooit ingespoten krijgen. De truc om die antistoffen te vinden, zit in een eiwit dat vuurvliegjes ook gebruiken. Van zichzelf geeft het groen licht, maar als het die antistoffen tegenkomt, wordt dat blauw. De apparatuur die je nodig hebt om de exacte kleur te meten heeft iedereen binnen handbereik. Dat kan met de camera van een mobiele telefoon.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen