Wetenschap Vandaag24 jul '15 16:56

Wie lange afstanden vliegt, kan het beste vlierbessen eten

Auteur: Mark Beekhuis

Van lange-afstandsvluchten krijg je een jetlag, en ze zijn vermoeiend. Maar je loopt ook een flink risico verkouden of grieperig te worden tijdens zo'n lange vlucht. Wie lange afstanden vliegt, kan daarom het beste vlierbessen eten.

Foto: ANP
Foto: ANP

Sommige onderzoeker vonden dat 20 tot 30% van de passagiers last heeft van verkoudheid, of griepsymptomen. En op de grond worden al eeuwen vlierbessen gebruikt tegen die klachten.

Professor Evelin Tiralongo, verbonden aan de Griffith Universiteit in Australië, onderzocht of die bessen ook helpen bij vliegtuigverkoudheid. En zij ontdekte dat dit zo is. De kans op verkoudheid of griep verandert niet, maar het is wel sneller over. Bovendien heb je minder de symptomen, als je vlierbessen eet rond een lange vlucht.

In dit onderzoek kregen de deelnemers van tien dagen voor de vlucht tot vijf dagen daarna twee tot drie capsules per dag met 300 milligram vlierbessenextract. Dat aantal was afhankelijk van de duur van de vlucht, die steeds minstens zeven uur was, en soms zelfs vierentwintig uur.

Er zijn geen bijwerkingen, zegt Tiralongo. Maar er is nog wel een positief effect gevonden.

Normaal gesproken ga je er door stress en vermoeidheid van een lange vluchten fysiek op achteruit. Dat begint al op de dagen voor de vlucht. Bij deelnemers aan dit onderzoek die een placebo slikten, zette dat ook door tijdens de vlucht. De degenen die de vlierbessen kregen 'stabiliseerden' in het vliegtuig, en kwamen dus gezonder aan op hun bestemming.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen