Wetenschap Vandaag22 apr '15 14:39

Het is steeds minder duidelijk waaraan mensen overlijden

Auteur: Mark Beekhuis

Voor de oorlog was het duidelijk. De meeste mensen overleden na een relatief kort ziekbed, en iedereen wist waaraan. Maar de vooruitgang in de medische wetenschap, maakt het leven van statistici lastig.

Belangrijke doodsoorzaken volgens CBS Statline
Belangrijke doodsoorzaken volgens CBS Statline

De lange termijn trends van dominante ziekten zijn nog best zichtbaar, zegt Jan Kardaun, die vandaag zijn oratie houdt aan de Universiteit van Amsterdam. Maar we moeten wel beginnen met nadenken over een nieuwe registratie. Want nu al komt het voor dat niet meer te zeggen valt waar iemand aan is overleden.

In een vergevorderd stadium van dementie, neemt de kans toe dat mensen zich verslikken. Als gevolg daarvan krijgen ze misschien een longontsteking. Is dan de dementie, of het verslikken de onderliggende doodsoorzaak? Voor beide valt iets te zeggen, zegt Kardaun.

Een deel van het probleem, is dat we de doodsoorzaak steeds vroeger zijn gaan leggen. Tien jaar is niet uitzonderlijk. Maar eigenlijk registreer je dan de oorzaak van een chronische ziekte, en dat is toch een ander begrip dan een doodsoorzaak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen