Wetenschap Vandaag9 mrt '15 14:07Aangepast op 10 mrt '15 10:02

ADHD zit gewoon tussen je oren

Auteur: Mark Beekhuis

ADHD zit niet alleen in afwijkingen van de grijze hersencellen. Ook in de laag daaronder, de witte-stof banen, is het meetbaar. De vraag is wat dat betekent.

ADHD zit dieper in de hersenen dan we tot nu toe wisten. De afwijking zit niet alleen in de grijze hersencellen, maar ook in de witte stofbanen, de laag daaronder, die gebieden in de hersenen met elkaar verbindt. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Hanneke van Ewijk, die deze week aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Dat is logisch dat dat zo is, vindt Van Ewijk, maar tot nu toe waren de hersenscanners nog niet goed genoeg om dit te weten. En ook nu balanceert zij op het randje van de techniek.

Zo kan zij bijvoorbeeld zeggen dát er een verschil is tussen kinderen met ADHD en kinderen zonder. Als de computer de witte stofbanen van die kinderen analyseert, komen er verschillende getallen uit. Maar hoe dat verschil eruit ziet, is nog niet te zeggen. Misschien zijn die witte stofbanen dikker, of dunner, of liggen ze scheef. Misschien zijn ze minder goed geïsoleerd.

Het is dus niet zo dat er meteen een nieuwe behandelmethode kan worden ontwikkeld. Toch is het een grote stap, zegt Van Ewijk, want dit geeft wel de richting aan waar je zou kunnen zoeken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen