Wetenschap Vandaag11 mrt '15 15:27

Narcistische kinderen, hun ouders vinden ze geweldig

Auteur: Mark Beekhuis

Er zijn aanwijzingen dat narcisme onder kinderen toeneemt. Is het compensatie voor een gebrek aan warmte van de ouders? Of zetten die ouders hun kinderen juist teveel op een voetstuk?

Narcissus verliefd op zijn spiegelbeeld, Michelangelo Merisi da Caravaggio (Foto: Public domain, via Wikimedia Commons)
Narcissus verliefd op zijn spiegelbeeld, Michelangelo Merisi da Caravaggio (Foto: Public domain, via Wikimedia Commons)

We moeten oppassen de ouders de schuld te geven, waarschuwt Eddie Brummelman, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Toch ziet hij daar wel een flink deel van de oorzaak van narcisme bij kinderen.

Harde cijfers over Nederland zijn er niet, die zijn er eigenlijk alleen voor Amerika. Daar is sinds de jaren '80 een toenemende trend zichtbaar zichtbaar en het lijkt aannemelijk dat hier het zelfde gaande is.

In een publicatie in PNAS laat Brummelman zien dat het vooral de ouders zijn die hun kinderen op een voetstuk zetten, die narcistische kinderen hebben. Meer warmte van de ouders helpt wel voor het zelfbeeld van de kinderen, maar een tekort leidt niet tot narcistische kinderen.

Uit een eerder onderzoek bleek al dat het de narcistische ouders zijn, die kun kinderen extra bijzonder vinden. Daarmee versterken zij dus het narcisme bij hun kinderen, die daar via hun genen toch al extra aanleg voor hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen