Wetenschap Vandaag19 apr '15 11:48

Weekend Wetenschap | Chimpansees hoeven niet te verdwalen in een computerdoolhof

Auteur: Mark Beekhuis

Hoe je snelgroeiende bomen kweekt, of apen verdwalen in computerdoolhoven en het problemen met limonade als je onder stress staat. Ook deze week leverde weer verrassende nieuwe wetenschappelijks inzichten op.

Door Mark Beekhuis

Goed nieuws als je snel een grote boom nodig hebt
Twee genen, dat was alles wat er veranderd moest worden aan een reguliere populier om hem sneller te laten groeien. Het zijn deze genen die bepalen hoe snel cellen delen. Britse onderzoekers ontdekten welke. (Voor de nerds: PXY en CLE). Als het aantal van deze genen kunstmatig wordt verhoogd, kunnen de bomen twee keer zo snel groeien. Ze worden ook hoger en breder, en krijgen meer bladeren dan natuurlijke populieren.Simon Turner, hoogleraar in Manchester, leidde dit onderzoek. Hij vreest dat groenten in de toekomst minder goed zullen groeien, als gevolg van klimaatverandering. Dit zou een tegengif kunnen zijn, zegt hij.Bovendien is het mogelijk om zo sneller biomassa te kweken, waardoor minder fossiele brandstof nodig is. Dat zou de opwarming van de aarde kunnen afremmen. (Uit: Current Biology) 

Een chimpansee hoeft niet te verdwalen in een computerdoolhof
Chimpansees zijn veel beter met doolhoven dan resus- en kapucijnaapjes. Ze ze zijn daar net zo goed in als kinderen tussen de 2,5 en 5,5 jaar oud.De apen werden achter een computerscherm met een doolhof gezet, en moesten met een cursor een uitweg vinden.De aapjes kwamen een heel eind als ze min of meer recht op hun doel af konden gaan in het doolhof. Maar de chimpansees kwamen verder, en wisten ook de uitgang te vinden als zij eerst van het doel af moesten navigeren. (Uit: Journal of Comparative Psychology) 

Gestresst? Pas dan op met limonade met suiker
Suiker helpt tegen stress, claimen Amerikaanse wetenschappers. Zij bekeken de hoeveelheid cortisol mensen aanmaken – een hormoon dat je aanmaakt in reactie op stress. Daarbij was een flink verschil te zien tussen mensen die frisdranken hadden gedronken met suiker, of met de zoetstof aspartaam. Bij suikerdrankjes werd merkbaar minder cortisol gemeten.Goed nieuws, zou je kunnen denken. Maar de onderzoekers denken een stap verder. Zij vrezen dat mensen met aanhoudende stress meer suiker tot zich nemen. Zo zou stress kunnen leiden tot overgewicht. (Uit: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen