Wetenschap Vandaag10 apr '15 18:28

Weekend Wetenschap | Hoe hoger op de berg, hoe minder ADHD

Auteur: Mark Beekhuis

In Utah komt ADHD half zoveel voor als op zeeniveau. In Salt Lake City is dat ruim een derde minder. Utah ligt op 1850 meter, Salt Lake City op 1300 meter boven zeeniveau.

Door Mark Beekhuis

Onderzoekers van de Universiteit van Utah denken dat dit te maken heeft met de hoeveelheid dopamine die je aanmaakt. Op groter hoogte wordt dat minder. De onderzoekers gebruikten dit effect onlangs ook al om te verklaren dat zij op grotere hoogte vaker depressies en zelfmoorden tegenkomen.

Volgens de onderzoekers hoeven mensen met ADHD niet massaal naar hoger gelegen oorden te verhuizen. Met medicijnen is de hoeveelheid dopamine ook te beïnvloeden.

(Uit: Journal of Attention Disorders)

Gevaarlijk schoonmaakmiddel in de Golf van Mexico
Het oplosmiddel dat is gebruikt om de olie in de Golf van Mexico op te lossen, blijkt giftig te zijn voor koraal. Het is zelfs schadelijker dan de olie zelf, blijkt uit onderzoek van de Temple universiteit.

Zij keken wat er sinds 2010 is gebeurd na de ramp met de Deep Water Horizon. Op 20 april is dat vijf jaar geleden. Er stroomden toen ongeveer 5-miljoen vaten ruwe olie uit een lekke oliebron. Om die olie af te breken werd daar bijna 6-miljoen liter dispergeermiddel (https://nl.wikipedia.org/wiki/Dispersie_%28mengsel%29) bij gemengd.

Dat middel werd wel eerder op het wateroppervlak gebruikt, maar nooit diep onder water. Het was een groot experiment, waarvan niemand wist wat de uitkomst zou zijn, zegt een van de onderzoekers nu. De aanname was dat het de impact van de olie op het milieu zou beperken, maar inmiddels is er steeds meer bewijs dat daar geen sprake van was.

(Uit: Deep-Sea Research II)

Hoe mensen moordenaars kunnen worden
Je gebruikt andere delen van je hersenen als je besluit een vijandelijke soldaat te doden, dan wanneer het een toevallige passant is.

Het maakt dus uit of je de moord voor jezelf kunt rechtvaardigen.

Onderzoekers van de Monash Universiteit lieten mensen schietspelletjes spelen, terwijl er een hersenscan gemaakt werd. Afhankelijk van de 'redelijkheid' van het doden van karakters in de game lichtten er andere delen van de hersen op.

Nu zien we voor het eerst hoe schuldgevoel er uitziet op een hersenscan, zegt een van de onderzoekers.

(Uit: Social Cognitive and Affective Neuroscience)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen